3 tápanyag csoport
Szénhidrátok:
A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint a vízben), ezért régen a szén hidrátjainak gondolták őket. Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak az állati és emberi szervezetben (cukrok): a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik. Tartaléktápanyagok (keményítő), valamint vázanyagok (cellulóz) a növényekben. (forrás: wikipédia)
Miért kell a szervezetnek szénhidrát?
- az izmok működéséhez
- az agy és idegrendszer működéséhez
- a zsírok hatékony felszívódásához (szabályozzák a fehérje és zsír lebontását!)
Az ember 300-400 gr szénhidrátot az izmaiban, 60-90 gr-ot a májban raktároz. A felesleges szénhidrátot a szervezet elraktározza zsír formájában! Óvatosnak kell lenni, mert a szénhidrátok zsírmentesek, de a feleslegesen elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul és elhízást okoz!
Miért is?
Szénhidrát fogyasztás hatására a vércukorszint megemelkedik és a szervezet inzulint termel. Az inzulin hormon a cukrot zsírrá alakítja át és a zsírsejtekben raktározza.
Fehérje:
Szervezetünk építő kövei! Zsírlebontó enzimeket, zsírmegsemmisítő hormont termel. A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek.
Energiát ad a szervezetnek!
Fehérje: aminosavakból épül fel! 1 fehérje 20 aminosavból áll.
Aminosavak típusai:
- nem esszenciális (nélkülözhető): szervezetünk előállítja
- esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen): szervezetünk nem tudja előállítani
Szervezetünknek 9 alapvető aminosavra van szüksége az optimális működéshez. Emberi szervezetben 20-féle aminosav van. Ebből a szervezet 9-féle esszenciát nem tud előállítani! Ezeket táplálék formájában kell bevinni.
Ezért fontos a szervezet számára nélkülözhetetlen = esszenciális aminosavakat fogyasztani, főleg a diéta során. A Premium táplálék fogyasztásával pótolja a szervezet számára szükséges mennyiségű esszenciális aminosavakat!
1 gramm fehérje = 4 kcal
1 gramm zsír = 9,3 kcal
1 gramm szénhidrát = 4,1 kcal
Zsír:
A fehérjék után a második legfontosabb építőkövei a szervezetünknek.
Energiaforrás!
Zsírok csoportjai:
- Alacsony koleszterin tartalmú, de fehérjében gazdag zsírok a jó zsírok (HDL). Ezek lebontják a koleszterint a sejtekről, erekről és elszállítják a májba, ahonnan távozik a szervezetből.
- Magas koleszterintartalmú és fehérjében szegény zsír = rossz zsírok (LDL). Ezek lebontása sok mozgással, fogyással, több jó zsír fogyasztásával lehet.